Tenis: Murray po zisku zlata vo dvojhre: "Podal som životný výkon"

05.08.2012 Celý región

Londýn 5. augusta (TASR) - Britský tenista Andy Murray získal na OH 2012 v Londýne zlatú medailu vo dvojhre. Rodák zo škótskeho Dunblane vo finále v pozícii turnajovej trojky po vynikajúcom výkone deklasoval najvyššie nasadeného Švajčiara Rogera Federera za 1:56 h v troch setoch 6:1, 6:2, 6:4 a dosiahol životný úspech. Murray na domácej pôde odplatil svetovej jednotke prehru z wimbledonského finále a neumožnil Federerovi skompletizovať zbierku cenných trofejí, do ktorej mu chýbalo už iba vytúžené zlato z olympijského singla.

Murray sa stal prvým britským olympijským víťazom v mužskej dvojhre od roku 1908, keď na londýnskych hrách získal najcennejší kov Josiah Ritchie. Federer nenapodobnil Američana Andre Agassiho a Španiela Rafaela Nadala, ktorí dosiahli tzv. zlatý Grand Slam - vyhrali všetky podujatia veľkej štvorky i olympiádu. Švajčiar doplatil vo finále na príliš veľký počet nevynútených chýb a nepremieňanie brejkbalov, počas celého zápasu nedokázal zobrať Murraymu servis.

Federer pritom začal aktívnejšie a hneď v prvom geme mal k dispozícii dva brejkbaly. Murray si však podržal podanie a od stavu 2:2 ovládol trávnatý center All England Clubu. Získal deväť gemov v rade a vybudoval si vedenie 2:0 na sety. Murray skvele podával i returnoval, umne menil rytmus hry a pri dlhších výmenách od základnej čiary vykúzlil viacero učebnicových bekhendových obhodení. V treťom sete Murray za stavu 2:2 za obrovského aplauzu 15-tisícového kotla opäť prelomil Federerovo podanie a šancu na zisk olympijského zlata už z rúk nepustil. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom servise vďaka esu hneď prvý mečbal.

Murray prevýšil Federera aj v štatistike víťazných úderov. Zahral ich 27, zatiaľčo Švajčiar iba 24. Po skončení zápasu žiaril spokojnosťou. "Podal som životný výkon a dosiahol najcennejší triumf. Počas mojej doterajšej kariéry som utŕžil pár ťažkých prehier, no dokázal som sa otriasť. Rogerovi som odplatil finálovú prehru z Wimbledonu tým najlepším možným spôsobom. Je to neuveriteľný pocit získať olympijské zlato vo dvojhre pred domácimi fanúšikmi. Na finálový zápas som nastúpil uvoľnený, necítil som žiadnu nervozitu. Úvodné loptičky mi nevyšli podľa predstáv, no rýchlo som to hodil za hlavu, počas celého duelu som hral maximálne koncentrovane," povedal pre akreditované médiá Murray, ktorý má šancu zaknihovať v Londýne víťazný double, podvečer ho ešte čaká finále mixu po boku krajanky Laury Robsonovej. Federer priznal, že Murray zvíťazil zaslúžene. . "Andy hral dnes oveľa lepšie ako ja. Nepodarilo sa mi získať zlato, no aj so striebrom som veľmi spokojný," povedala Švajčiar, ktorý pred štyrmi rokmi v Pekingu vyhral spoločne s krajanom Stanislasom Wawrinkom štvorhru.

muži - dvojhra - finále:

Andy Murray (3-V. Brit.) - Roger Federer (1-Švajč.) 6:2, 6:1, 6:4
 
Dvojhra - o 3. miesto:
 
Juan Martin del Potro (8-Arg.) - Novak Djokovič (2-Srb.) 7:5, 6:4
 
 

Vyberte región